Antirefle Cam Nedir?

25-09-2023 16:33

Optik lenslerin ve/veya cam yüzeylerin üzerine uygulanan kimyasal bazlı bir kaplama olan antirefle, yalnızca gözlüklerde değil fotoğraf makinesi lensleri, teleskop lensleri, cep telefonu ekranları, arabalar camları ve daha birçok optik cihazda kullanılır. Ukraynalı bir fizikçi olan Olexander Smakula’nın ürettiği antirefle cam ile doğal ışık kaynaklarındaki UV ışınların önemli bir kısmının absorbe edildiği tespit edilmiştir.

Antirefle camın temel amacı kaplandığı yüzeye temas eden ışığın yansıma oranını düşürmektir. Sunduğu bu mükemmel özellik ile antirefle camlar optik cihazlarda yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamış ve yoğun ışıklı ortamların insan hayatında çok daha belirgin yer tutması ile birlikte gözlüklerde de kullanılan bir kaplama tekniği olmuştur. Tabi burada tıbbi olarak bazı göz hastalıklarında yansımayı önleyen gözlüklerin kullanımına ihtiyaç duyulmasının da elbette etkisi vardır.

Antirefle Güneş Gözlüğü Kullanmanız İçin 5 İyi Neden!

Antirefle kaplamalı güneş gözlüklerinin bu denli tercih edilmesinin arkasında hiç şüphesiz sunduğu avantajlar vardır. Bu avantajları 5 maddede sıralamak ve detaylandırmak istersek;

1- Yansımaları Azaltır ve Kontrastı Artırır

Antirefleks kaplama, gözlük camlarının yüzeyindeki yansımaları büyük ölçüde azaltır. Bu, camlardan yansıyan ışığın gözlerinize ulaşmasını engeller ve daha net bir görüş sağlar. Özellikle güneşli günlerde su, kar veya parlak yüzeylerden gelen yansımaları azaltarak rahat ve güvenli bir sürüş deneyimi sunar. Antirefleks kaplama, ışığın yüzeyden yansımasını azaltarak görüntü kontrastını artırabilir. Bu, renklerin daha canlı ve nesnelerin daha belirgin görünmesini sağlar.

2- Estetik Görünüm ve Harika Kombnler

Antirefleks kaplamalı güneş gözlükleri, lenslerin yüzeyindeki yansımaları azaltarak daha temiz ve estetik bir görünüm sunar. Diğer taraftan antirefleks camları genellikle dünyanın en ünlü güneş gözlüğü markaları tercih eder ve mükemmel tasarımlara sahip bu gözlükler ister günlük ister klasik kombin fark etmeksizin şıklığınızın tamamlayıcısı olur.

3- Göz Rahatlığı ve Görüş Kalitesi

Antirefleks kaplamaları, uzun süreli kullanımda göz yorgunluğunu azaltabilir ve parlama nedeniyle oluşabilecek rahatsızlığı minimize edebilir. Bu, özellikle bilgisayar başında veya ofis ortamında çalışanlar için önemlidir. Antirefleks kaplamaları, lenslerin optik kalitesini artırır ve gözlüklerin daha net ve keskin görüş sunmasına yardımcı olur.

4- Fotoğrafçılık

Antirefleks kaplamalı güneş gözlükleri, fotoğrafçılar için özellikle yararlıdır. Yansımaları azalttığı için dış mekan çekimlerinde daha iyi sonuçlar elde etmeye yardımcı olur.

5- UV Koruma

Antirefleks kaplamalı güneş gözlükleri, UV ışınlarına karşı koruma sağlayan lenslerle birleştirildiğinde, gözlerinizi zararlı güneş ışınlarından korur.

Bu avantajlar, antirefleks kaplamalı güneş gözlüklerini tercih eden birçok kişi için görsel konfor, güvenlik ve estetik açıdan önemlidir. Ancak, herhangi bir güneş gözlüğü seçerken kaliteli bir ürün tercih etmek ve UV koruma gibi diğer önemli faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Antirefle Camın Dezavantajları Nelerdir?

Birçok avantajı ile uzun yıllardır optik dünyasında kullanılan ve yaşam kalitemizi arttıran antirefle camların elbette avantajları gibi olası dezavantajları vardır. Bu dezavantajları birkaç maddede toparlamak istersek;

1- Düz Camlara Kıyasla Daha Pahalıdır

Tahmin edilebileceği gibi birçok efektif özelliğe sahip olan antirefle camlar, düz camlara kıyasla daha pahalıdır ve bu durum güneş gözlüğünün maliyetinde belirleyici rol oynar. Dolayısıyla çoğu zaman antirefle cam kullanan güneş gözlüklerini satın alırken bütçenizi biraz daha artırmanız gerekir.

2- Bakımı Zorlayıcı Olabilir

Antirefle camları temizlerken yanlış temizlik ürünü veya sert plastik kullanılmamasına çok önemlidir. Bu tip durumlarda antirefle cam kolayca çizilerek işlevini daha kısa sürede kaybedebilir. Düz camlara kıyasla daha yumuşak bir yüzeye sahip olan antirefle camlar özenle korunmalıdır. Yine bu yüzeylerin toz, kir, yağ ve parmak izi gibi etkenlere karşı hassasiyet düzeyi elbette daha yüksektir.

3- Yüzey Parlaması Yapabilir

Antirefleks kaplamaları, yüzeydeki yansımaları azaltmak için tasarlandığından, bazen ters ışık koşullarında hafif bir yüzey parlaması olabilir. Bu, bazı kullanıcılar için rahatsızlık verebilir.

Burada üç maddede toparladığımız dezavantajların ürünün kullanım koşullarına ve üretim kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinin altını çizmemiz gerekir. Birkaç dezavantajı olsa da, bakım ve kullanımda hassasiyet gösterildiği takdirde antirefli camlı gözlükler hayat konforunuzu çok net bir şekilde artıracak ve bunu yaparken kombinlerinize şıklık katmaktan geri durmayacaktır.

Antirefle Kaplamalı Güneş Gözlüklerinin Bakımı

Antirefle camlı güneş gözlüklerinin dezavantajlarından bahsederken dikkat çektiğimiz üzere bu tip gözlüklerin bakımları standart güneş gözlüklerine kıyasla daha zordur ve hassasiyet gerekir. Diğer taraftan kullanım ve bakımda dikkatli olunduğu takdirde antirefleks camlı güneş gözlükleri uzun yıllar boyunca gözlerinizi güneşin ve diğer ışık kaynaklarının yansımalarından korurken kombinlerinize şıklık katmaya devam eder.

Antirefleks kaplamalı güneş gözlüklerinin bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz:

  • 1- Temizlik İçin Doğru Nesneyi Seçmek: Antirefle camı temizlerke kağıt havlu gibi sert yüzeylere sahip bezler yahut ıslak mendil ve kumaş parçası tercih edilmemeli, yalnızca mikrofiber veya özel optik temizleme bezleri kullanılmalıdır.

  • 2- Temizlemede Püf Noktalara Dikkat Etmek: Doğru nesneyle gözlüklerinizin camını temizlerken fazla baskı yapmamalı ve nazik hareket etmelisiniz. Eğer gözlükleriniz kirli veya yağlı ise, önesinde gözlük camlarını hafifçe su ve bir damla bulaşık deterjanı kullanarak yıkayabilir, sonrasında suyun altında durulayarak temiz bir bezle nazikçe kurulayabilirsiniz. Gözlüğün yüzeyine parmak izi ya da yağ lekesi bırakmamak da önemli bir noktadır. Bu tip lekeler hızlıca temizlenmediğinde camda yer edebilir ve kullanım kalitesi ve ömrünü düşürür.

  • 3- Kimyasal Temizlik Ürünlerinden Kaçının: Alkol, aseton veya amonyak gibi kimyasal temizlik ürünlerini kullanmayın. Bu tür kimyasallar antirefleks kaplamayı zarar verebilir.

  • 4- Kuru Tutmaktan Kaçının: Gözlükleri nemli bir ortamda veya sıcak bir yerde uzun süre bırakmaktan kaçının. Bu, su lekelerine veya buharlaşmış su damlalarına neden olabilir.

  • 5- Güneş Gözlüklerinizi Koruyun: Gözlükleri kullanmadığınızda, bir gözlük kutusu veya kılıfı içinde saklayın. Bu, çizilmeleri ve hasarları önler.

  • 6- Temizlik Sıklığı: Günlük temizlik gerekmeyebilir, ancak gözlüklerinizi kirli olduğunda veya görüşünüzü etkilediğinde temizlemek önemlidir.

  • 7- Ogan Optik Uzmanlarından Bilgi Alın: Ogan Optik, geniş ürün yelpazesi içerisinde yer verdiği tüm güneş gözlüklerinde müşterilerine yalnızca satış esnasında değil sonrasında da her an destek sunar. Antireflek camlı güneş gözlüklerinin bakımı, temizliği ve kullanımıyla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylarda Ogan Optik’den anında bilgi alabilirsiniz!

Antirefle Güneş Gözlüğü Fiyatları

Dünyaca ünlü markaların koleksiyonlarına ev sahipliği yapan ve geniş ürün yelpazesinde yalnızca her zevke değil her bütçeye de kaçırılmayacak fırsatlar sunan Ogan Optik, antirefle camlı güneş gözlüklerinde de taksitli ödeme imkanları, 2 yıl Türkiye distribütör garantisi ve kaçırılmayacak fiyat avantajlarına sahiptir.

Antirefle güneş gözlüklerinin fiyatları elbette yalnızca cama değil birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gözlüğün çerçevesi, tasarımcının verdiği emek ve kullanım ergonomisi gibi birçok farklı faktör denkleme dahil olduğunda fiyatlandırmayla ilgili net ifadeler kullanmak mümkün olmaz. Dolayısıyla en doğru bilgi ve güncel fiyatlar için güneş gözlüğü kategorilerimizi ziyaret etmeniz ya da 7/24 sizlere destek sunan müşteri hizmetlerimizden bilgi almanız gerekir.

Antirefle Cam Nasıl Anlaşılır?

Antirefleks kaplamalı camları tanımak ve anlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

İşaretleme ve Etiketler

Antirefleks kaplamalı camlar genellikle üretici veya optik mağaza tarafından belirli bir işaretleme veya etiketle tanıtılır. Gözlük çerçevesi üzerinde veya camların kenarında bu tür işaretler veya etiketler bulunabilir. "AR" veya "Anti-Reflective" gibi kısaltmalar, antirefleks kaplamalı camları tanımlayabilir.

Görsel Test

Antirefleks kaplamalı camları diğer camlardan ayıran belirgin bir özellik, yansımaların azaltılmasıdır. Gözlükleri takıp ışığa bakarak veya başkalarının gözlerini gözlüklerin yüzeyinden bakarak bu kaplamanın varlığını kontrol edebilirsiniz. Antirefleks kaplamalı camlar, daha az yansıma ve yansıma renginin daha az belirgin olmasıyla tanınabilir.

Mağaza ve Üretici Bilgileri

Gözlüklerinizi satın aldığınız optik mağaza veya üretici size antirefleks kaplamalı camlar hakkında bilgi vermelidir. Gözlük satıcıları genellikle müşterilerine kullandıkları lenslerin özelliklerini açıklarlar. Eğer belirli bir özellikle (örneğin antirefleks kaplama) donatılmışsa, sizi bilgilendirmeleri gerekir.

Üretici Belgeleri

Gözlüklerinizi satın alırken veya aldıktan sonra üretici belgelerini inceleyebilirsiniz. Bu belgeler, kullanılan cam türleri ve özellikleri hakkında bilgi sağlayabilir.

Antirefleks kaplamalı camların varlığını belirlemek için bu yöntemleri kullanabilirsiniz. Ancak, en kesin bilgiyi gözlüklerinizi aldığınız yerden veya üreticiden alabilirsiniz.

Erkek Gözlüğü

Kreuzberg Kinder Erkek Gözlüğü

Detaylı İncele
Erkek Gözlüğü

Kappa Erkek Gözlüğü

Detaylı İncele
Erkek Gözlüğü

Kappa Erkek Gözlüğü

Detaylı İncele
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.