Ultraviyole Işık nedir ?

21-01-2021 19:28
Ultraviyole Işık nedir ?
UV (Ultraviyole) Işık, 400 ila 10 nanometre arasında düşen bir dalga boyu ile görünür ışık ve X ışınları arasındaki elektromanyetik spektrum bölgesini ifade eder. Bu elektromanyetik radyasyon insan gözüyle görülemez çünkü beynimizin görüntü olarak algıladığı ışıktan daha kısa dalga boyuna ve daha yüksek frekansa sahiptir. UV ışığının elektromanyetik spektrumdaki yerleşimini hatırlamanın kolay bir yolu, görünür ışık spektrumunun uçlarını incelemektir: Kırmızı, en uzun dalga boyuna sahip ışıktır ve Mor, en kısa dalga boyuna sahip ışıktır. Bu nedenle, görünür spektrumdaki herhangi bir ışıktan daha uzun bir dalga boyuna sahip olan ışığa Kızılötesi Işık, görünür spektrumdaki herhangi bir ışıktan hemen daha kısa bir dalga boyuna sahip olan ışığa Ultraviyole Işık denir.
 

UV Işığının farklı türleri nelerdir?

Bilim adamları, UV ışığını birkaç farklı alt türe ayırır:
  • UV-A ışığı (320-400nm)
    En uzun dalga boyuna ve en az zararlı olan UV ışığıdır. Daha yaygın olarak "siyah ışık" olarak bilinir ve birçoğu sanatsal ve kutlama tasarımlarında nesnelerin floresan (renkli bir parlak etki) yaymasına neden olma özelliğini kullanır. Birçok böcek ve kuş, bu tür UV radyasyonunu görsel olarak algılayabilir, bazı insanlarla birlikte Aphakia (eksik optik lens) gibi nadir durumlarda.
  • UV-B ışığı (290-320nm)
    Cilt kanseri ve diğer hücresel hasar riskini artırmanın yanı sıra uzun süreli maruz kalma ile güneş yanıklarına neden olur. Tüm UV-B ışığının yaklaşık% 95'i Dünya atmosferindeki ozon tarafından emilir.
  • UV-C ışığı (100-290nm)
    Son derece zararlıdır ve neredeyse tamamen Dünya atmosferi tarafından emilir. Genellikle yiyecek, hava ve suda dezenfektan olarak mikroorganizmaları hücrelerinin nükleik asitlerini yok ederek öldürmek için kullanılır.
Uzaydan geçen ışığı incelerken, bilim adamları genellikle astronomik nesnelerle ilgilenen farklı bir dizi UV alt türü kullanırlar. İlk üçü, Yer bilimlerinde en yaygın olarak kullanılan sınıflandırmaya benzer:
    • Yakın Ultraviyole (NUV) Işık (300-400nm)
    • Orta Ultraviyole (MUV) Işık (200-300nm)
    • Uzak Ultraviyole (FUV) Işık (100-200nm)
Son UV alt tipi, tüm UV radyasyonu içinde en fazla enerjiye ve en yüksek frekansa sahiptir: Aşırı Ultraviyole (EUV) Işık (10-100nm) yalnızca bir boşlukta hareket edebilir ve Dünya atmosferinde tamamen emilir. EUV radyasyonu üst atmosferi iyonlaştırarak iyonosferi oluşturur. Ek olarak, Dünya'nın termosferi esas olarak Güneş'ten gelen EUV dalgaları tarafından ısıtılır. Güneş EUV dalgaları atmosfere nüfuz edemediğinden, bilim adamları bunları roketler ve uydular kullanarak ölçmelidir.

UV radyasyonunun etkileri nelerdir?

Yeterli koruma olmadan UV-A ve UV-B dalgalarına uzun süre maruz kalmak, tehlikeli sağlık sonuçlarına neden olabilir. Örneğin birkaç saat güneşe maruz kalan bir kişi, deride melaninin toplanarak UV ışınlarını emmesi ve ısı olarak yayması sonucu "güneş bronzlaşması" geliştirecektir. Güneş kremi, UV-A ve UV-B dalgalarını cildi etkilemeden önce absorbe etmek için koruyucu bir tabaka sağladığından, UV radyasyonuna karşı gerekli bir önlemdir. Güneş ışığına koruma olmadan uzun süre maruz kalması durumunda, kişinin cilt kanseri ve diğer tehlikeli hücresel rahatsızlıklara yakalanma riski büyük ölçüde artar.

Gözler ayrıca dışarıdayken UV-A ve UV-B ışınlarını engellemek için tasarlanmış güneş gözlüğü takılarak UV radyasyonundan korunmalıdır. UV-A ve UV-B radyasyonunun olduğu herhangi bir ortamda veya dışarıda çok fazla zaman geçirirse, Fotokeratit (bazı durumlarda ark gözü veya kar körlüğü olarak bilinir) veya ciddi uzun vadeli etkiler gibi kısa vadeli etkiler geliştirebilirler ve körlüğe yol açan kataraktlar oluşabilir.
 

Uv Işınlarından nasıl korunabiliriz ?

Sağlık örgütlerince belirlenen yaz aylarında 11:00-15:00 saatleri arasında güneş altında bulunmamız gerektiği, Güneşte uyumamak, ve koruyucu krem kullanmamız yönünde bilgilendirmişlerdir. Genel kurallara bağlı kalmamız halinde güneşli havalarda gözlerimizi korumamızın en kolay yolu uv cam özellikli güneş gözlükleri kullanmaktır. uv ışınların cildimize temasını engelleyecek güneş gözlükleri hassas organımız gözlerimizi koruyacaktır. Yüz hatlarınıza uygun uv. özellikli ve sertifikalı güneş gözlük modellerine Ogan Optik Stoklarından hemen satın alabilirsiniz. Yüzlerce marka binlerce model güneş gözlükleri arasından UV ışınlara karşı koruma sağlayan gözlüklere anında ulaşabilirsiniz.
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.