Gözlüklerde Mavi Işık Koruma

03-04-2022 19:06

Günümüzün en büyük problemlerin biri olan mavi ışık, göz ve ruh sağlığınıza zarar verme potansiyeli ile bilinmektedir. Dijital ekranların başında uzun süre vakit geçiren hemen herkesin sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratan mavi ışık için birçok önlem alınmaktadır. Farkında veya bilgi sahibi olmasak da hayatımızın hemen her alanında bulunan mavi ışıklar üzerimizde büyük bir etkiye sahiptir. Dijital ekranlar, ampuller, ledler, mobil cihazlar ve daha birçok yerde mavi ışık kaynaklı eşyalara rastlayabiliriz.

Özellikle uzun süreli kullanımlarda baş ağrısı, görme bozukluğu ve uykusuzluk gibi temel sağlık problemlerini ortaya çıkaran mavi ışık ilerlemesi halinde daha ciddi problemlere de yol açabilmektedir.

Yapılan araştırmalar ve uzman görüşleri doğrultusunda mavi ışığın yol açabileceği zararlardan korunmanın en iyi yollarından biri hiç şüphesiz gözlüklerde mavi ışık koruma camlarıdır. Doğrudan gözümüze yansıyan mavi ışığı filtreleyerek koruma sağlayan bu gözlükler mavi ışık yayan tüm cihazlarda etkilidir.

Mavi ışık korumalı gözlük camlarının en büyük avantajı özel filtrelere sahip olmalarıdır. Bu sayede hem mavi ışığı hem de zararlı UV ışınlarını maksimum seviyede filtreleyerek kullanan kişinin gözüne yansıtmaktadır. Bu da uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk ve stres gibi problemlerin kısa sürede çözülmesine yardımcı olmaktadır. Ogan Optik içerisinde görüntüleyebileceğiniz mavi ışık korumalı gözlükler hızlı teslimat garantisi ve indirim fırsatları ile siz değerli müşterilerimizi bekliyor.

Mavi Işık Nedir?

Telefon, televizyon, tablet, ampuller veya bilgisayara ekranı gibi aletlerin zararlı radyasyon ışınları yaydığına dair araştırma yapan birçok kişi bulunsa da mavi ışık hakkında bilgilerin son derece kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son dönemde moda olmaya başlayan mavi ışık koruma gözlükler sayesinde mavi ışığa karşı bilgi ve araştırma hassasiyeti de artmıştır.

Yüksek enerjili ve görünür (HEV) ışınları olarak adlandırılan mavi ışık göz filtrelerinden geçerek retinaya ulaşmaktadır. Bu da başta göz yorgunluğu olmak üzere birçok problemin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Zararlı ışınların yalnızca gözlerinizi değil vücudunuzun diğer kısımlarını da olumsuz etkileyebileceğini hatırlatmamız gerekiyor. Uykusuzluk ve göz yorgunluğu gibi problemler kısa sürede sinir, stres veya daha büyük sıkıntılar halinde sizlere dönebilmektedir. Bu sebeple uzun süre ekran başında vakit geçiren müşterilerimiz için mavi ışık korumalı güneş gözlükleri benzersiz bir çözüm sunmaktadır.

Mavi Işık Koruması Neden Önemlidir?

Kullanıcıların aklına takılan sorulardan biri de mavi ışık koruması neden önemlidir sorusudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi mavi ışık uzun süre dijital ekranlar karşısında vakit geçiren veya radyoaktif dalgaların da yer aldığı cihazlar kullanan kişilerin maruz kalabileceği bir ışın türüdür.

Göz sağlığı açısından olumsuz bir etki yaratan bu ışının tıpkı zararlı UV ışınları gibi filtrelenmesi ve gözünüzün korunması gerekmektedir. Bu noktada da mavi ışık korumalı gözlüklerin devreye girdiğini söyleyebiliriz.

Çevremizde ve her an her yerde olabilen mavi ışık başta vücut düzenimizi etkilemektedir. Retina içerisinde erişebilen mavi ışık uyku düzeninin kaymasına ve buna bağlı olarak da yorgunluğa yol açıyor.

Mavi ışık korumasının getirdiği avantajlar arasında hiç şüphesiz daha enerjik ve canlı olmak gibi özellikler yer almaktadır. Mavi ışık koruması almayan gözler ise mavi ışığın yarattığı gündüz etkisi ile bir gece boyunca dijital ekran karşısında kalarak ertesi güne yorgunluğu ile başlamak zorundadır. Kısa sürede etkisini gösterebilen baş ağrısı, görme bozukluğu ve uyku düzeninin kaybolması gibi sıkıntıların yerini uzun süreçte yeni ve daha ciddi sorunlar alabilmektedir.

Kimler Mavi Işık Korumalı Gözlük Kullanmalı?

Peki kimler mavi ışık korumalı gözlük kullanmalı ve bu gözlükler gün boyunca sürekli olarak kullanılmalı mı? Kullanıcılarımızın aklına en çok takılan sorulardan biri de budur. Mavi ışığın yarattığı temel problem dijital uyku bozukluğudur. Bu nedenle mavi ışık korumalı gözlük kullanması gereken başlıca kişiler işi doğrudan dijital ekranlara bağlı olarak devam eden kişilerdir.

Birçok uzmana göre dijital cihazların tümünü kullanırken mavi ışık gözlüğü takmanın daha faydalı olduğu biliniyor. Yine de başta uzun süre dijital cihazlara maruz kalan kişilerin bu gözlüklerden yararlanması tavsiye edilmektedir.

Özellikle gece saatlerin dijital cihazların kullanımı, ışığın açık kalması ve daha birçok mavi ışık içeren faktör beynimize sabah algısını yaratarak uyanık kalmasına neden olmaktadır. Bu da kısa bir periyot içerisinde uyku bozukluklarının oluşmasına yol açabiliyor. Tam olarak bu nedenle günün hangi saatinde olursak olalım mavi ışığa doğrudan maruz kalabileceğimiz bir ortamda mavi ışık korumalı gözlük kullanımı doğru olacaktır. Henüz siz de bir mavi ışık korumalı gözlük sahibi değilseniz hemen Ogan Optik’i ziyaret ederek kendinize en uygun modelleri inceleyebilirsiniz.

Mavi Işık Gözlüklerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Mavi ışık korumalı gözlükler doğrudan bu dalga boyuna özel olarak üretilmektedir. Bu sebeple gözlüğü satın alırken gözlüğün en az 455 nanometre dalga boyunu filtreleyebilecek kapasitesinin olduğunu gösteren bir sertifikaya sahip olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Mavi Işığı Engellemenin Başka Yolu Var Mı?

Mavi ışık yalnızca gözlüklerle değil dijital cihazınızın parlaklık ayarları, evde kullandığınız ışıkların korumalı olanları, dijital ekranlarda mavi ışık filtresi gibi yöntemler de mavi ışığın yarattığı sağlık problemlerinden uzaklaşmanıza yardımcı olmaktadır. Hem mavi ışığı hem de güneş ışınlarını engelleyen fotokromik gözlükler de kullanıcıların yararlandığı farklı yöntemlerden biridir.

Mavi Işık Korumalı Gözlük Güneş Işığından Korur Mu?

Gözünüzün güneş ışığına ve mavi ışık kaynağına aynı mekanda veya dışarıda maruz kalması halinde fotokromik veya mavi ışık korumalı gözlükleriniz 2 ışık türünü de filtreleyerek gözlerinize koruma sağlamaktadır. UV ışınları da en az mavi ışık kadar zararlı olmakla birlikte ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Gözlüklerde Mavi Işık Koruma Göze Zarar Verir Mi?

Kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlük konusunda tedirginlik yaşasalar da bu gözlük modellerinin gözünüze hiçbir şekilde zarar vermediğini söyleyebiliriz. Aksine retinanıza ulaşması halinde baş ağrısı, uyku bozukluğu ve daha birçok farklı probleme yol açabilecek mavi ışığın filtrelenmesi noktasında önemli bir avantaj yaratmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.